Verse voeding

En dan komen we aan bij de verse voeding, deze manier van voeren van een kat is steeds populairder. Dat is ook niet zo verwonderlijk want mede door het internet en vele goede informatie komen steeds meer mensen er achter dat 100 % rauw vlees in feite nog steeds het beste voer voor hun kat is.
Het is goed tegen allerlei kwaaltjes, al is het natuurlijk geen wetmatigheid dat de kat nooit meer wat zal mankeren. Maar vele studies en onderzoeken hebben inmiddels wel aangetoond dat bijvoorbeeld nierkatten heel veel baat hebben bij verse voeding, en de resultaten vaak beter zijn dan die verkregen worden bij nierdieet. Wel is het zo dat het voor sommige katten even wennen is. Ze begrijpen na jarenlang brokjes en blikjes soms niet helemaal wat hun baas verwacht van ze wanneer daar ineens een stuk vlees met bot voor hen ligt. Verder heeft u een flinke vriezer nodig om het vlees te bewaren.

Er een aantal manieren om katten vers te voeren:

Een combinatie van natvoer en brokken met vers vlees.
* belangrijk rekening te houden met de zuurgraad in de maag van de kat. Vers gevoerde katten hebben een erg zuur maagmilieu. Dit is belangrijk tegen bacteriën (de kat zal bijv. geen last hebben van salmonella) maar ook om botten te verteren. Brokken (koolhydraten) maken het milieu minder zuur. Tussen het geven van brokken en een maaltijd die vleesbot bevat dient daarom tenminste 8 uur te zitten.

KVV  (kant en klare voeding) wordt vaak door mensen wel gewoon gecombineerd met brokken. Het bot in de KVV voeding is vermalen en heeft daarom niet zoveel last van het minder zure milieu.

Het is wel de bedoeling dat het allemaal rauw gevoerd gaat worden aan de kat, want koken laat voedingstoffen verloren gaan en botten krijgen dat het risico op splinteren. Rauw kunnen katten gewoon botten eten.

KVV

Dit is Compleet Vers Voer, een mengsel van spiervlees, botten en organen en soms toevoegingen (olie of een klein beetje rijst bijvoorbeeld). Het is gemalen en ziet er uit als wat grover gehakt. KVV bewaar je in de diepvries. Het bestaat uit rauwe, verse ingrediënten, wat hartstikke gezond is voor de kat, aangezien het dichter komt bij de natuurlijke voeding. Als je graag vers wilt voeren, maar nog een beetje huiverig bent om je vriezer vol met vreemde vleessoorten of prooidieren te leggen, of je weet nog niet precies hoe het werkt, dan is dit een uitkomst. Het is complete voeding, dus je hoeft zelf niet te rekenen of je kat wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
Veel gevoerde merken zijn bijvoorbeeld Carnibest, Bibi,Rodi, Bandit, Haaks Barf en Smuldier en Tinlo. Let er wel op dat de variant die je kiest wel echt geschikt is voor katten. In principe kunnen katten ook varianten voor honden eten, behalve dat deze vaak pens bevatten (dat stinkt en lusten katten vaak niet) of meer toevoegingen bevatten (honden eten wel de maaginhoud van hun prooi op). Ook hebben sommige merken (Smuldier bijvoorbeeld) varianten ‘enkelvoudige voeding’ in het assortiment, die zijn dus niet compleet!
KVV wordt steeds meer bij dierenspeciaalzaken verkocht, maar ook door particulieren of webshops. Smuldier en Rodi zijn zelfs bij de supermarkt te krijgen en derhalve het beste aan dierenvoeding wat daar te krijgen is. Een pakje van 400 gram Smuldier compleet zit rond de 46 cent. Daar kunnen vier katten een dag van eten.

Zelf samenstellen

Je maakt zelf een menu, gebaseerd op een percentage aan vleesbot, spiervlees en orgaan. Er worden verschillende percentages gehanteerd (bijv. de BARF-methode, het prooidiermodel of een op de kat aangepaste afgeleide hiervan). Je percentages hoeven niet elke dag precies te kloppen (je kunt dus de ene dag spiervlees geven en de andere dag bot), maar je maakt een menu voor 1 of 2 weken. Deze manier van voeren vergt het meeste inlezen, je moet zelf zorgen dat je compleet voert! Verdiep je dus echt eerst in deze methode.
Eenmaal ingelezen is dit de goedkoopst mogelijke manier om je kat te voeren. Je kunt voor 2 tot 4 euro per kilo al een heel divers menu voeren! Bijna alle soorten vlees zijn trouwens geschikt voor je menu. Alleen rauw varkensvlees mag nooit, vanwege de dodelijke ziekte van Aujesky (bultenpest) waarmee het vlees besmet kan zijn.
Een zelf samengesteld menu hoeft overigens niet te bestaan uit ‘enge’ stukken vlees, er zijn genoeg dingen die er niet vies uitzien.
Voorbeelden van wat er zoal gegeven kan worden (ziet er allemaal niet vies uit): kippenvleugel, kippennek, kipfilet, tartaar, runder(!)gehakt, runderhart, lamshart (bijv. in Rodi hamburgers), eendennekken, eendenvleugels, kippenlevertjes, hertenvlees, koolvis (van euroshopper uit de diepvries), runderlappen, enzovoorts!
Je kunt best een keer wat uit deze lijst als extraatje geven of om te proberen, maar als volledige voeding moet je echt je verdiepen in de methode, het moet compleet zijn!
Vers vlees kun je natuurlijk in de supermarkt kopen, maar dit is erg duur. De poelier op de markt of islamitische slagerij kunnen een alternatief vormen

Prooidieren

Het voeren van volledige prooidieren staat het dichtst bij de natuur en het is eigenlijk heel gemakkelijk, de maaltijden zijn immers complete pakketjes. Je moet het wel willen en durven.
Prooidieren die vaak gevoerd worden zijn: muizen, ratten, kwartels, gerbils, duiven, et cetera.
Kuikens worden het meest gevoerd. Dit zijn echter geen complete pakketjes, omdat de voedingswaarde eerder vergelijkbaar is met dat van een ei. Dit geldt dus eerder als onderdeel van een zelf samengesteld menu of als tussendoortje. Natuurlijk klinkt het eng om een lief schattig kuikentje te laten opeten door je kat. Maar wanneer je bedenkt dat de kuikens een afvalproduct zijn bij het produceren van eieren (het zijn mannetjes, die worden weggegooid), dan is het misschien al beter te accepteren dat deze kuikens dan tenminste nog een doel dienen. Want veel katten vinden het wel erg lekker.
Kuikens en soms muizen zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.

voedingpic1